محصول انیدروید مالئیک با خلوص ۹۹/۵ درصدی تولید می‌شود

محمود هاشم زاده مدیر مجتمع پتروکیمیای ابن سینا:

محصول انیدروید مالئیک با خلوص ۹۹/۵ درصدی تولید می‌شود

 

پتروکیمیای ابن سینا به عنوان اولین تولید کننده انیدرید مالیئک در ایران از سال ۱۳۸۵ کار خود را آغاز کرد. این شرکت ظرفیت تولید این محصول را در سال‌های اخیر بالا برده و توانسته به عنوان تولید کننده وارد بازار داخلی شود. ضمن اینکه ورود به بازار جهانی را نیز در برنامه کاری پیش روی خود دارد. در خصوص تولیدات و چالش‌های پیش روی فعالیت این شرکت پای صحبت‌های محمود هاشم‌زاده رئیس مجتمع پتروکیمیای ابن سینا نشستیم.

هاشم زاده در خصوص محصولات تولیدی این شرکت می‌گوید:« در فاز اول طرح‌های پتروکیمیای ابن سینا که راه اندازی شده و به تولید رسیده‌اند، محصول اصلی انیدروید مالئیک با خلوص حداقل ۹۹/۵ درصدی است و در کنار آن محصول‌های جانبی ایزوبوتان با خلوص ۹۸ درصدی تولید می‌شود.»

او در خصوص مصارف این تولیدات  با تاکید بر این نکته که انیدرید مالئیک یک محصول شیمیایی میانی و بسیار مهم است که کاربردهای بسیار متنوع و وسیعی دارد، شرح مختصری از هر کدام می‌دهد و می‌گوید:« تقریبا 50 درصد از  انیدرید مالئیک تولید شده در جهان برای تولید رزین‌های پلی استر غیرقابل اشباع(  UPR ) مصرف می‌شود . در فایبر گلاس که ترکیبی از رزین‌های پلی استر( تولید شده از انیدرید مالئیک) و الیاف شیشه است اغلب محصولات مورد استفاده در زندگی روزمره مثل لوله‌های انتقال مواد شیمیایی و پساب ، وان حمام، قایق‌های سبک و ونیمه سنگین، مخازن نگهداری آب و مواد اولیه اسیدی، بازی و قسمت‌های مختلف خودرو به کار می‌رود. ضمن اینکه پلی اورتان و زرین‌های پلی‌بوتلین ترفتالات محصولاتی است که یکی از مواد تشکیل دهنده آنها انیدرید مالئیک است.»

او ادامه می‌دهد:«تولید رنگ، جلادهنده‌ها و انواع مختلف پوشش‌های سطوح و استفاده به عنوان عامل ثبیت کننده وینیل کلراید ازدیگر کاربردهای صنعتی انیدرید مالئیک است. ضمن اینکه انیدریک مالیئک ماده اصلی در تولید اسیدهای چهارکربنه مثل ۴۰۱ بوتان دی ال، بوتیرولاکتن و تتراهیدروفوران و افزودنی‌های مجاز غذایی مثل فوماریک اسید، ساکسینداسید و مالیک اسید است.»

هاشم زاده در توضیح بیشتر استفاده از انیدرید مالئیک با اشاره به اینکه این ماده به عنوان یک پلاستی سایزر در تولید بتون به کار رفته و باعث بهبود گرانروی(ویسکوزیته)و افزایش pot life می شود تاکید می‌کند:« به عبارت دیگر زمان سفت شدن بتون را به تاخیر انداخته و اجازه می دهد که مدت زمان حمل و کار با بتون افزایش پیدا کند. یکی دیگر از کاربردهای انیدرید مالئیک در ساخت (ASA) ALKYL SVCCNICE ANHYRIDE است که این  ماده به عنوان پرکننده و لعاب به کاغذ اضافه می شود و کیفیت چاپ و نوشتن  بر روی کاغذ را بالا می‌برد.»

مدیر مجتمع پتروکیمیای ابن سینا با تاکید بر استفاده از انیدرید مالیئک در صنعت کشاورزی برای ساخت انواع قارچ کش و حشره کش؛ و استفاده در تولید مواد سطحی فعال(surfactart) و ایمیدها به استفاده‌های محصول جانبی ایزوبوتان اشاره می‌کند و می‌گوید:« از این محصول جانبی علاوه بر امکان استفاده به عنوان سوخت با رساندن غلظت آن به بالای 99/9 درصد  می‌توان از آن به عنوان (refrigerand) ( سازگار با محیط زیست در کولرهای اسپیلیت و یخچال‌ها ونیز در تولید اسپری‌ها کرد.»

او با اشاره به دو روش‌ اصلی تولید صنعتی انیدریک مالیئک تاکید می‌کند: « در حالت اول اکسیداسیون بنزن در فاز گازی در حضور کاتالیت اکسید وانادیوم و اکسید مولیبونیوم است. حالت دوم نیز اکسیداسیون نرمال بوتان در فاز گازی و در حضور کاتالیت اکسید وانادیوم و اکسید فسفر. امروزه روش اول منسوخ شده و تنها  در کشور چین به کار گرفته می شود. ولی تقریبا تمامی واحدهای تولید کننده از روش دوم اکسیداسیون نرمال بوتان استفاده می کنند، که همین روش نیز در شرکت پتروکیمیای ابن سینا برای تولید انیدرید مالئیک به کار گرفته می‌شود.»

 

هاشم زاده  در پاسخ به سوالی مبنی تعداد نیروی انسانی پتروکیمیای ابن سینا می‌گوید:« در حال حاضر حدود ۱۲۰ نفر به صورت مستقیم قراداد همکاری دارند و در حال حاضر کارکنان در دو شیفت ۱۲ ساعته مشغول کار هستند.»

مدیر مجمتع پتروکیمیای ابن سینا درپایان و در خصوص چالش‌ها  مشکلات پیش روی این مجموعه می‌گوید:« افزایش سالانه قیمت برق و سرویس‌های جانبی، کمبود نقدینگی و وعدم همکاری موثر بانک‌ها، مشکلات حمل و نقل ( با توجه به اهمیت خاص انیدرید مالئیک)، آماده نبودن زیرساخت‌های لازم در شرکت‌های مصرف کننده انیدرید مالئیک برای تخلیه محصول ایزوتانک،عدم وجود لوله ارتباطی جهت دریافت خوراک(بوتان مخلوط) مشکلات مهم و عمده‌ای هستند که با آنها دست به گریبان هستیم.»

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *