به عنوان یک مادهی کلیدی در تولید انواع رزینهای پلیاستر اشباع و غیر اشباع به کار میرود که در صنایع خودروسازی و ساخت و ساز بسیار کاربرد دارد.
در تولید مواد افزودنی برای صنایع پلاستیک و لاستیک مورد استفاده قرار میگیرد تا خواص مکانیکی و حرارتی آنها را بهبود بخشد.
به عنوان یک واسط شیمیایی در تولید سموم دفع آفات و کودهای شیمیایی به کار میرود.
انیدرید مالئیک در فرمولاسیون بسیاری از شویندهها و مواد پاککننده استفاده میشود به دلیل قدرت پاککنندگی بالا و عدم ایجاد آلایندههای زیستمحیطی.
شرکت پتروشیمی ابن سینا با بهرهگیری از دانش فنی پیشرفته و تجهیزات مدرن، موفق به تولید انیدرید مالئیک با کیفیت بالا شده است. این شرکت با نگاه علمی به فرآیندها و استفاده از فناوریهای روز، توانسته محصولی را تولید و به بازار عرضه کند که مورد تأیید استانداردهای بینالمللی است.
واحد آزمایشگاه به عنوان بخش کلیدی مجموعه، با بهرهگیری از دانش و تخصص بالا نقش مؤثری در تضمین کیفیت محصولات ایفا میکند. برای دستیابی به اهداف کیفی، آزمایشگاه این شرکت مجهز به پیشرفتهترین تجهیزات آزمایشگاهی مطابق با استانداردهای جهانی شده است، که این امر به تضمین کیفیت و رقابتپذیری محصولات در بازارهای داخلی و بینالمللی کمک میکند.
این توجه به کیفیت، نشاندهنده تعهد شرکت به ارتقای سطح تولید و جلب رضایت مشتریان است.
وظایف آزمایشگاه در شرکت پتروشیمی ابن سینا به طور خلاصه عبارتند از:
به منظور تحقق اهداف فوق این واحد از آزمایشگاه های زیر تشکیل شده است :
واحد آزمایشگاه به منظور نظارت بر روند جریان تولید، آنالیز مربوط به نمونه های ورودی به کارخانه، محصولات میانی و محصول نهایی را انجام می دهد.
نتایج آنالیزها وارد شبکه کامپیوتری شده و همزمان توسط مرکز کنترل عملیات و واحدهای عملیاتی دریافت می گردد.
از آنجا که آب و بخار از ارکان مهم و اساسی هر کارخانه می باشند و از طرفی به منظور جلو گیری از تشکیل رسوب در سطوح تجهیزات و جلوگیری از ایجاد خوردگی حاصل از به کار بردن مواد شیمیایی آزمایشگاه آب با در اختیار داشتن تجهیزات مناسب قادر به انجام آزمایشات و سرویس دهی به واحد های عملیاتی کارخانه در راستای اهداف فوق می باشد. این آزمایشگاه مطابق با استانداردهای بین المللی معتبر می تواند آزمایشات مربوط به تعیین کیفیت آب و بخار را به شرح زیر انجام دهد :
در آزمایشگاه سه مرحله اصلی کنترل کیفیت وجود دارد که شامل کنترل کیفیت مواد خام ورودی، کنترل کیفیت در مرحله تولید و کنترل کیفیت محصول نهایی می شود که از ترکیب هر 3 حوزه اطمینان حاصل می شود که محصول نهایی با مشخصات مورد نظر مطابقت دارد.
اولین گام در برنامه کنترل کیفیت آزمایش درصد خلوص بوتان به عنوان خوراک اصلی محصول می باشد. درصد خلوص بوتان با استفاده از دستگاه کروماتو گرافی گازی مورد بررسی و پس از تایید خلوص مورد نیاز بوتان وارد فاز تولید انیدرید مالئیک می شود.
کروماتوکرافی گازی یکی از متداولترین روش های کروماتوگرافی است که برای آنالیز نمونه هایی که قابلیت تبخیر شدن بدون تخریب ساختار را دارند استفاده می شود.
دومین گام در مرحله تولید است اندازه گیری اسیدیته اندازه گیری آلکانیتی که با دستگاه flame photometer انجام می شود این کار صحت دستور العمل های تولید و کنترل مرحله تولید را تضمین میکند. اندازه گیری فلزات قلیایی و قلیایی خاکی توسط دستگاه flame photometerانجام می شود که یکی از مهمترین روش های معمول آنالیزهای شیمیایی است. در این روش می توان با استفاده از شعله ای با دمای پایین مقدار این فلزات را در نمونه اندازه گیری کرد عناصر K, Li, Na , Ca, توسط این تجهیز قابل اندازه گیری می باشند.
سومین گام کیفیت محصول نهایی است تا اطمینان حاصل شود که محصول دارای مشخصات مورد نیاز بر طبق استاندارد های مورد نظر باشد آزمون های کنترل کیفیت محصول بر اساس استانداردهای ASTM انجام می گیرد .
محصول از نظر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی مانند رنگ, ظاهر, مقاومت در برابر گرما, نقطه انجماد, درصد خلوص ,مقدار خاکستر , مقدار اسید مالئیک و آهن مورد بررسی قرار می گیرد. همه این آزمونها براساس استانداردهایASTM انجام می شود.
مرحله اول تشخیص رنگ محصول است که براساس مقایسه با شاخص های رنگ APHAکه بر طبق استاندارد ASTM ساخته می شود مورد بررسی قرار می گیرد.
مرحله دوم اندازه گیری نقطه انجماد ((Solidification point می باشد. دمای انجماد با تعیین حداکثر دمای بدست آمده در طول یک چرخه خنک کننده در شرایط کنترل شده اندازه گیری می شود.
مرحله سوم مقاومت در برابر گرما که تحت عنوان Stability معرفی می شود با گرما دادن محصول در آون در دما و زمان مشخص و سپس مقایسه رنگ آن با شاخص های رنگ APHAکه بر طبق استاندارد ASTM ساخته می شود انجام می گیرد.
مرحله چهارم اندازه گیری درصد خلوص و میزان اسیدیته (MAC Content) که یک شاخص بسیار مهم در کیفیت و کارایی محصول است با استفاده از دستگاه پتاسیومتر اتوماتیک انجام می گردد.
مرحله پنجم اندازه گیری مقدار آهن در محصول با دستگاه اسپکتروفوتومتر که مقادیر آهن را در حد ppm نشان می دهد مورد بررسی و اندازه گیری می شود.
مرحله ششم اندازه گیری خاکستر کل که نشان دهنده میزان باقی مانده مواد کربنی است با استفاده ازکوره الکتریکی مجهز به کنترولر دما صورت می گیرد.
در پابان تمامی تلاش این مجموعه ارایه محصولی با کیفت و مطابق با استانداردهای جهانی به بازار می باشد.
انیدرید مالئیک یکی از مواد شیمیایی کلیدی با کاربردهای گسترده و متنوع در صنایع مختلف است. در ادامه به مهمترین موارد مصرف این ماده اشاره میشود:
انیدرید مالئیک با ویژگیهای منحصر به فرد و کاربردهای متنوع، یکی از مواد شیمیایی مهم در صنایع مختلف از جمله ساختمان، کشاورزی، رنگسازی و تولید پلیمرها محسوب میشود. استفاده گسترده از این ماده، اهمیت آن را بهعنوان یک ترکیب واسطه در زنجیره تولید مواد شیمیایی نشان میدهد.
بستهبندی و انتقال انیدرید مالئیک با توجه به ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آن، در روشهای مختلفی انجام میشود. در ادامه به سه روش رایج و مزایا و معایب هر یک اشاره میکنیم:
در این روش، انیدرید مالئیک به یکی از اشکال زیر بستهبندی میشود:
شیوه بستهبندی:
کیسهها معمولاً به تعداد 40 تا 50 عدد در 8 تا 10 ردیف روی یک پالت چوبی یا پلاستیکی چیده میشوند و با فیلم پلاستیکی دو یا سهلایه پوشانده میشوند. وزن خالص هر پالت حدود 1000 تا 1250 کیلوگرم است. برای جلوگیری از تجمع بارهای الکتریکی، از افزودنیهای آنتیاستاتیک در پلاستیک استفاده میشود.
مزایا:
معایب:
این روش، رایجترین روش حمل انیدرید مالئیک در اروپا است. انیدرید مالئیک به صورت مایع از طریق لوله و پمپ به ایزوتانکهای 20 تا 30 تنی استنلس استیل منتقل میشود. تانکها دو جداره بوده و با عایقبندی مناسب طراحی شدهاند و دارای کویلهایی برای گرم کردن و مایع نگهداشتن انیدرید مالئیک با استفاده از آب گرم چرخشی هستند.
مزایا:
این روشها بسته به نیاز و شرایط مصرفکننده انتخاب میشوند، اما حمل با ایزوتانک به دلیل مزایای متعدد، روش ترجیحی برای مصرفکنندگان بزرگ است.
در صنعت، انیدرید مالئیک به دو روش اصلی تولید میشود:
این روش شامل اکسیداسیون بنزن در فاز گازی و در حضور کاتالیستهایی از جنس اکسید وانادیوم و اکسید مولیبدنیوم است.
این روش شامل اکسیداسیون نرمال بوتان در فاز گازی و در حضور کاتالیستهایی از جنس اکسید وانادیوم و اکسید فسفر است.
این فرآیند به عنوان یک روش مدرن و کارآمد، در حال حاضر پرکاربردترین روش تولید انیدرید مالئیک در جهان است.